Acné

Acne is de medische term die gebruikt wordt voor puisten, mee-eters en ontstekingen. Er zijn verschillende soorten van acne maar de meest voorkomende is Acne Vulgaris, beter bekent als jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt hier last van rond de puberteit en iedereen wil er graag zo snel mogelijk vanaf.

Wanneer acne niet behandelt wordt kan het verergeren en psychische problemen veroorzaken zoals schaamte en het plezier van dagelijkse bezigheden beinvloeden. Ook kunnen er littekens ontstaan door het openkrabben van de puistjes en dat is helemaal niet de bedoeling.

Wat is het?

Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Hierbij kunnen verschillende factoren en rol spelen. Vaak ondergaat de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen rond de pubertijd. De talgklieren worden groter en produceren meer talg. Indien er teveel talg wordt afgescheiden gaat dit ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Hierdoor ontstaan comedonenen (mee-eters), papels (rode bulten zonder etterkopje), pustels (kopje met pus erin), infiltraten (pijnlijke rode bulten) of talgcysten. De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt.

In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjesschermafdruk-2016-11-01-14-08-33

Oorzaken

Acne kan verschillende oorzaken hebben waaronder dat het erfelijk kan zijn. Sommige vormen van acne kunnen komen door uitwendige factoren zoals cosmetica, contact met chemische stoffen bijvoorbeeld chloor. Wanneer iemand veel zwemt kan de huid uitdrogen en gaat deze zelf meer talg produceren om de huid soepel te houden wat kan leiden tot acne. Ook mechanische factoren (druk en wrijving) kunnen een rol spelen en bestaande acne verergeren. Voorbeelden zijn een helm/pet/hoofddoek dragen waardoor acne op het voorhoofd kan verergeren. Ten slotte zijn er helaas geneesmiddelen die aanleiding kunnen geven  tot het ontstaan of verergeren van acne, bijvoorbeeld prednison en middelen tegen tuberculose en epilepsie.

 

Welke factoren spelen GEEN rol

Er zijn misvattingen over bepaalde factoren die een rol zouden spelen bij acne.

Voeding is er een van, maar er is niet aangetoond dat voeding een oorzaak is van acne. Wel kunnen er sterke reacties ontstaan wat huidproblemen kan veroorzaken.

Daarnaast wordt er vaak gedacht dat een acne huid een vieze huid is, in tegendeel! De acne huid heeft vaak te goede hygiene en veel wassen met zeep werkt averechts. Zeep zorgt voor uidroging wat voor meer talgproductie zorgt en dit leidt weer tot een vette/acnehuid. Het is beter om de huid alleen te wassen met lauw water met evt. speciale lotion of pH-neutrale zeep.

Als laatste is stress geen oorzaak voor het onstaan van acne, het kan de acne wel verergeren wanneer iemand hier gevoelig voor is.

 

Wat kan je er zelf aan doen

Jeugdpuistjes gaan in de meeste gevallen vanzelf over, bij de een duurt dit veel langer dan bij de ander. Wanneer het eerder begint, lang volhoudt en behoorlijk heftig is, dan is het slim om de huid te laten behandelen. Want hoe feller de acne is hoe meer kans op littekens naast dat het ook pijnlijk kan zijn. Het is vooral belangrijk om niet aan de huid te zitten, krabben of wrijven met de handen.

 

Behandeling

De acne huid heeft een speciale verzorging nodig en ook een speciale behandeling. Ik heb mij gespecialiseerd in de acnebehandelingen en gebruik hiervoor speciale producten van het merk MeditOpics. Uit eigen ervaring en ervaringen van anderen is dit een zeer prettig product! Wat ik als schoonheidsspecialist ga doen tijdens een behandeling is de huid goed reinigen, de hoorlaag verdunnen zodat de huid minder verstopt raakt, het verwijderen van comedonen en het ledigen van pustels.

Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft het een aandoening met een chronisch karakter. Het is dus niet van de een op de andere dag verdwenen en kan ook niet altijd genezen worden. Wel lukt het meestal om ervoor te zorgen dat de acne ‘rustiger’ wordt en dit zo blijft tot het uiteindelijk vanzelf over gaat.

 

Meditopics

LaChantáa gebruikt de producten van het merk Meditopics. De Meditopics-serie is speciaal gemaakt voor
de problematische huid (overgevoelig, droog, acné, ouder wordend), is hypo-allergeen en bevat indien mogelijk geen kleur- en geurstoffen. De serie bevat diverse verzorgende crèmes, huidreinigers, lotions, peelings, zonbeschermingsproducten, een masker en een vloeibare make-up op waterbasis.

Binnen de huidtherapie bestond de behoefte aan een productserie die wat betreft werkzaamheid, prijs,
exclusiviteit en presentatie
 voldoet aan de door de huidtherapie gestelde eisen. Na intensieve samenwerking tussen huidtherapeuten, cosmetologen en dermatologen heeft dit geresulteerd in de ontwikkeling van de Meditopics productserie. De Meditopics-producten zijn exclusief voorbehouden aan huidtherapeuten, dermatologen en schoonheidsspecialisten. U zult ze niet aantreffen op andere commerciële verkooppunten, hetgeen zeer belangrijk is voor de samenwerking tussen alle disciplines.

meditopics-gezichtslotion_2anti-bacteriele-huidreiniger_bew1111 124